GCC dominerar antalet IPTV-tjänsteleverantör

En ny rapport från Arab Advisors Groups analys visade att GCC-länderna hade det största antalet IPTV leverantörer i regionen.

Digitalisering och tekniska framsteg skapade aldrig tidigare skådade kanaler för leverans av TV-innehåll. Dessutom möjliggjorde internetnätens allestädes närvarande och konvergensen mellan telekommunikations- och medieindustrin en stor spridning av nya sändningstjänster.

Radio- och TV-sektorn bevittnade införandet av flera digitaliserade lösningar, däribland IPTV.

IPTV är i sitt första skede av penetration i arabvärlden, och är fortfarande utvecklas. Enligt uppgift finns det pågående eller planerade projekt av tjänsteleverantörer och / eller regeringar i fem MENA-länder, med målet att uppgradera ländernas äldre nätverk och installera fiberoptik för att underlätta erbjuda tjänster inklusive IPTV inom en snar framtid. Dessa länder är Algeriet, Kuwait, Libyen, Mauretanien och Tunisien.

Dessutom finns det ett antal internationella och lokala sändningsnät, som erbjuder prenumerationsbaserade videotjänster (SVOD) för tittare i Mellanöstern och Nordafrika. Dessa leverantörer inkluderar StarzPlay, Telly, Istikana, Netflix, WAVO, Shahid VIP och Apple TV+.

Noor Al Asmar, senior forskningsanalytiker, Arab Advisors Group sade: “Det fanns två IPTV-leverantörer i var och en av Bahrain och Förenade Arabemiraten, medan Egypten, Jordanien, Marocko, Oman, Qatar och Saudiarabien hade en IPTV-leverantör vardera, från och med december 2019. Genom att installera IPTV-infrastrukturen ytterligare kan driftsättningsintäktsgenererande tjänster som: videotelefoni och videokonferenser, fjärrutbildning och kameror för hemsäkerhet/övervakning.”